Over de geschiedenis

schedule 16 feb 2021
bookmark_border Onze achtergrond
storefront SGD Beukenhorst

In 1870 liet de Amsterdamse textielhandelaar Strater het huis bouwen, dat hij ‘Veelzicht' noemde.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog overleed, de toenmalige eigenaar, heer Lieftinck. Zijn weduwe bleef er nog enige tijd wonen en van haar kreeg de gemeente een paadje cadeau, dat naast de buitenplaats lag.

In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit en de Duitsers legden beslag op De Beukenhorst. Na de bevrijding werd het pand nog enige tijd bewoond door Canadese militairen, die het gehavend achterlieten. De familie Van Hogendorp laat het huis weer opknappen en gaan er vanaf 1947 weer in wonen.

Als in 1963 de buitenplaats te koop komt te staan, heeft de heer J.B.A. Kessler, zoon van de toenmalige Shell-directeur, er belangstelling voor. Omdat hij zich sterk aangetrokken voelt tot het zendingswerk, wil hij er een bijbelschool met internaat in vestigen, maar daar is het pand niet voor geschikt. Hij verhuurt het huis in 1969 aan de Bijbel Kiosk Vereniging.

Vanaf dat moment zijn in dit mooie pand achtereenvolgens tientallen stichtingen actief. Het is een bijzondere locatie. Door investeerders en beheerders met een warm hart voor goed doen is er een plek ontstaan voor momenteel 11 christelijke organisaties.